Längsta svenska ordet

Det längsta svenska ordet du faktiskt kan använda

Har du någonsin snubblat över ett riktigt långt ord och tänkt: ”Vad i hela friden betyder det där?” Då är du inte ensam. Det svenska språket är fullt av långa, invecklade sammansättningar som ibland känns som rena tungvrickare. Idag ska vi utforska vad det längsta svenska ordet egentligen är, vilka andra ovanligt långa ord som existerar, och varför just svenskan tillåter att ord växer till monstermått. Så luta dig tillbaka och följ med på en rolig språkresa bland bokstavsmonster och ordbildning!

Så fungerar ordbildning i svenska

Svenskan är ett språk som älskar sammansättningar. Du kan i princip sätta ihop hur många ord som helst, så länge det fortfarande är begripligt. Detta gör att vi kan skapa väldigt långa ord, ibland bara för skojs skull – men ibland används de faktiskt på riktigt. Ett sammansatt ord består av flera mindre ord som bildar ett nytt begrepp, till exempel ”arbetslöshetsförsäkring” eller ”bokföringsprogramvara”.

Det här är en av anledningarna till att det är så svårt att sätta en absolut gräns för vilket som är det längsta ordet på svenska. Det går alltid att lägga till ett ord till.

Vad är det längsta svenska ordet som används i verkligheten?

När vi pratar om det längsta svenska ordet som faktiskt används i praktiken – alltså i myndighetstexter, ekonomi eller juridik – är det realisationsvinstbeskattning som toppar listan. Ordet innehåller 28 bokstäver och handlar om beskattning av vinsten vid försäljning av tillgångar, som till exempel aktier eller fastigheter. Det är ett ord du mycket väl kan stöta på i deklarationstider.

Här är några andra långa och existerande svenska ord som också används i olika sammanhang:

  • Arbetsmarknadsdepartementet
  • Diskrimineringsombudsman
  • Tjänstegrupplivförsäkring
  • Arbetslöshetsförsäkring
  • Internationalisering

Dessa ord kanske inte är lika spektakulära som världens längsta, men de är definitivt praktiska.

Det längsta ordet i Guinness rekordbok – är det på riktigt?

Ett ord som ofta nämns i diskussioner om det längsta ordet på svenska är det som finns med i Guinness rekordbok. Det består av hela 130 bokstäver:
nordvästersjökustartilleriflygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhållsuppföljninssystemdiskussionsinläggsförberedelsearbeten

Läser du det högt blir du förmodligen andfådd innan du ens är klar! Men ska vi vara ärliga – det här ordet är mer ett experiment än något du faktiskt använder. Det har skapats för att vara långt och är inte med i någon vanlig ordlista. Även om det tekniskt sett är korrekt enligt svensk ordbildning, känns det mer som ett språkligt skämt än ett riktigt ord.

Det längsta ordet i Guinness rekordbok – är det på riktigt?

Därför är svenska så benäget att skapa långa ord

En av anledningarna till att svenska kan ha så långa ord är vår unika möjlighet att skapa sammansättningar fritt. Till skillnad från till exempel engelskan, där man ofta separerar begrepp med mellanslag eller bindestreck, så kan svenskan smälta ihop flera delar till ett enda ord.

Det finns egentligen ingen gräns för hur långt ett svenskt ord kan bli. Ju fler delar du lägger till, desto längre blir det – och det är fortfarande grammatiskt korrekt.

Här är några exempel på vanliga ord som skulle kunna byggas ut med fler led utan att det blir fel:

  • Bokföringsprogramvara → Bokföringsprogramvaruuppdatering

  • Transportmyndighet → Transportmyndighetsbeslutshantering

Som du märker kan du bara fortsätta så länge någon fortfarande kan förstå vad du menar.

Andra roliga exempel på långa svenska ord

Förutom det längsta ordet som faktiskt används – realisationsvinstbeskattning – finns det några riktigt sköna exempel som får en att le lite när man läser dem. Här kommer en liten lista på några ord som har dykt upp i olika sammanhang:

  • Flaggstångsknopp
  • Teaterarbetare
  • Nationalencyklopedin
  • Användarvänlighetsundersökning

Alla dessa ord är fullt begripliga, även om de kanske inte är något du använder varje dag. Men de visar tydligt hur svenskan funkar – vi älskar att sätta ihop saker!

När blir ett ord egentligen ”för långt”?

Det finns inga regler som säger hur långt ett svenskt ord får vara. Men det finns en gräns för vad som är praktiskt. Om ett ord är så långt att ingen orkar säga det, skriva det eller förstå det – då kanske det inte är särskilt användbart. Därför är det skillnad på det längsta ordet på svenska och det längsta svenska ordet som faktiskt används.

Ett rimligt långt ord är ofta ett som innehåller upp till 30–35 bokstäver. När vi passerar 100-strecket är det nästan alltid någon som försökt slå ett rekord.

Här är skillnaden mellan ord och lexem

Inom språkvetenskapen pratar man om ord och lexem. Ett ord är en kombination av ljud eller bokstäver som kan stå för sig själv – som ”glass” eller ”bok”. Ett lexem är ett slags begrepp som kan bestå av flera ord men ändå räknas som ett. Ett klassiskt exempel är ”New York” – det är två ord men bara ett lexem.

Det här är viktigt när man ska avgöra vad som är ett ”riktigt” ord. Ett superlångt sammansatt ord kan bestå av flera lexem, men är ändå ett ord enligt svensk grammatik. Det gör det ännu klurigare att svara på frågan: vad är det längsta svenska ordet?

Dessa ord är längre än du tror

Även om realisationsvinstbeskattning toppar listorna i SAOL, finns det faktiskt längre ord som används i vissa sammanhang – även om de inte är med i vanliga ordböcker. Ett exempel är:

  • Användarvänlighetsundersökning (30 bokstäver)

Det här ordet är inte lika känt, men det förekommer i tekniska sammanhang där man pratar om hur lättanvänd ett system är. Det visar att det går att bilda ännu längre ord än det som anses vara det längsta enligt vanliga ordböcker.

En annan kategori där långa ord är vanliga är byråkratiska dokument. Här hittar vi ofta sammansättningar som känns som de är designade för att vara så svårlästa som möjligt:

  • Förvaltningsmyndighetsbeslutsunderlag (38 bokstäver)

  • Informationssäkerhetsklassificeringssystem (41 bokstäver)

Så visst finns det exempel där det längsta ordet på svenska används helt utan att någon höjer på ögonbrynen.

Tips för att förstå långa svenska ord

Att förstå ett riktigt långt ord kräver lite träning. Här är några enkla tips du kan ha med dig:

  • Dela upp ordet i mindre delar. Börja från början och identifiera varje rot eller begrepp.
  • Tänk på sammanhanget. Ofta ger meningen ledtrådar till vad hela ordet betyder.
  • Leta efter bekanta ord. Många långa ord innehåller välkända delar som ”försäkring”, ”beslut”, eller ”myndighet”.

Med lite övning kommer du snabbt att kunna knäcka betydelsen bakom även de längsta svenska orden!

Så nästa gång du hör ett långt ord, kanske du inte behöver backa undan – du kanske till och med blir sugen på att skapa ett eget. För vem vet, kanske lyckas du skapa det längsta svenska ordet!

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *