Ordet paria och dess synonymer

Ordet paria har en laddning som få andra. Det beskriver inte bara någon som står utanför, utan någon som aktivt föraktas, någon som samhället har vänt ryggen. Historiskt har det använts om kastlösa i Indien, men i dag lever ordet kvar i nyhetsrubriker, romaner, kulturdebatter – och till och med i paria korsord där svaret ofta gömmer sig i antydningar om utanförskap.

Vad betyder paria egentligen?

Begreppet paria härstammar från tamilskans ”parajan”, en term för den lägsta samhällskasten i Sydindien. Dessa människor saknade rättigheter och betraktades som orena. I västvärlden kom ordet in via tyskan – i uttrycket ”samhällets parias” används ibland till och med den tyska pluralformen, vilket har förvirrat vissa svenska skribenter.

Men i dag används paria allt oftare i bildlig betydelse: en person som av någon anledning blivit utfryst, bortstött eller föraktad. Synonymer som ofta förekommer i både vardagsspråk och i paria korsord är ”utstött”, ”utböling”, ”förbrukningsvara”, ”kastlös” och till och med ”olycksbarn”.

Synonymer till paria

Här är en lista på vanliga och användbara synonymer till ordet paria, som också ofta förekommer i korsord och språkliga sammanhang:

  • utstött
  • utslagen
  • kastlös
  • olycksbarn
  • hemlös
  • utböling
  • förbrukningsvara
  • nyträl
  • livegen
  • prekarie
  • osäkrad
  • villkorslös

Dessa ord används i olika kontexter men har alla en koppling till att vara marginaliserad eller bortstött, både bokstavligt och bildligt.

Paria i vår samtid – politik, arbetsliv och media

Att kalla någon paria i dag är att säga att de blivit symboler för nederlag eller förfall. Det kan röra sig om politiker som gått från hyllade till hatade. En beskrivning av en samtida politiker löd: ”rockstjärnestatus i vissa kretsar och paria i andra.” Det säger mycket om hur polariserat samtalsklimatet kan vara – och hur snabbt opinionen vänder.

I arbetslivet har termen också fått ny kraft. Under en tävling om vad man ska kalla lågavlönade arbetare föreslogs namn som ”nyträl”, ”livegen”, ”förbrukningsvara” – men också just ”paria”. Det illustrerar hur starkt förknippat ordet är med maktlöshet och ojämlikhet.

I Göteborg beskrev en journalist hur Volvofabriken på Hisingen kämpar mot villkor i USA där fackligt arbete ses som något negativt. Där betraktas facket som paria – ett hinder snarare än en tillgång. Det säger något om arbetsklimatets förskjutningar och vilka värden som ses som önskvärda i olika sammanhang.

Paria i populärkultur och litteratur

Ordet används ofta för att beskriva karaktärer i fiktion som drabbas av omgivningens kalla hand. I en film går det långsamt upp för huvudpersonen att han blivit paria i sin hemstad – ingen vill förknippas med honom längre. Det är inte bara en social förlust, utan också en identitetskris.

Samma känsla fångas i skildringen av musikgrupper som över en natt går från att vara allas favoriter till att bli bojkottade – som när en kommentar gjorde en artistgrupp till paria i regionala radioprogram. Ett ögonblicks misstag kan alltså förvandla en upphöjd till en utfryst.

Även under pandemin återkom begreppet: Kryssningsfartyget Diamond Princess, där utbrottet av covid-19 väckte global oro, blev ett slags flytande paria. Land efter land vägrade låta fartyget lägga till, rädda för vad smittan kunde innebära. Plötsligt var det inte bara människor utan även skepp som kunde hamna utanför gemenskapen.

Ett ord med sprängkraft i det politiska samtalet

Paria är ett återkommande tema i politiken, inte minst i USA. Donald Trump har stundtals kallats politisk paria – både av sina motståndare och av tidigare allierade. Utredningar mot honom hotade att förvandla honom från symbol för en rörelse till en belastning.

Även på internationell nivå ser vi detta. Grekland och Argentina har vid olika tillfällen kallats ekonomiska parior efter finansiella kriser. Liberia blev under ebolautbrottet behandlat som ett parialand när flygningar stoppades och bistånd uteblev. Paria är därmed inte bara ett personligt tillstånd – det kan gälla hela nationer.

Ett laddat ord som fortfarande lever

Att bli kallad paria är inte bara ett konstaterande – det är ett dömande. Det handlar om att inte bara vara annorlunda, utan oönskad. Någon som gör folk obekväma, som inte får delta, inte hör hemma. Därför har ordet fortsatt att användas – för att det bär en smärta och ett socialt stigma som är lätt att förstå.

I korsordets värld dyker det ofta upp som svar på ledtrådar som ”utstött”, ”föraktad” eller ”ensam i samhället”. Paria korsord är alltså mer än ett nöje – det är också en spegling av hur språket reflekterar verklighetens hårda sanningar.

Rim och språkliga nyanser

Visste du att paria rimmar på ord som labia, tibia, akacia och det smått poetiska euforbia? Även om rimlistor kanske inte är där vi först letar efter förklaringar, visar det att ordet har en musikalisk klang – trots sin mörka innebörd.

Att förstå paria är att förstå både historia och samtid. Det är ett ord som förenar språkets kraft med samhällets mekanismer. Och kanske är det just därför det passar så bra i paria korsord, där det lilla ordet avslöjar så mycket om det stora sammanhanget.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *